Program konferencji

Program konferencji Czy badania artystyczne? / Paneliści

21 października, środa

17:00-18:30 czasu polskiego
Vytautas Michelkevičius
Where is Artistic Research in the Academy: Underground, Überground or at the Rectors’ Office?

22 października, czwartek

Panel 1: Historie badań artystycznych w Polsce

9:00-9:30
Tercet CBA?
Rozpoczęcie konferencji i referat wprowadzający

9:30 – 9:50 [20 min]
Jan Stanisław Wojciechowski
Autobiografia artysty: między doświadczeniem artystycznym, interpretacją humanistyczną i zarządzaniem

9:50-10:10 [20 min]
Maciej Zdanowicz
Wacław Szpakowski jako artysta i badacz

10:10-10:30 [20 min]
Marika Kuźmicz
Nie tylko CBA – Centrum Badań Artystycznych. Działalność Barbary Kozłowskiej jako przykład strategii opartej na badaniach artystycznych

10:30-10:50 [20 min]
Maja Dobiasz-Krysiak
“Pracownia Olsztyńska” – interdyscyplinarne studium wielostanowiskowe

10:50-11:20
Dyskusja

Panel 2: Metodologie badań artystycznych I

11:40-12:00 [20 min]
Anka Leśniak
Rekonstrukcja “Wiedźmy”. Metody artystyczno-badawcze w reinterpretacji biografii kobiet nieumiejscowionych w historii

12:00-12:20 [20 min]
Olga Dziubak
Artystka badaczka w późnym kapitalizmie

12:20-12:40 [20 min]
Gabriela Klara Kowalska
Co mogę dla Ciebie zrobić?

12:40-13:10
Dyskusja

Panel 3: Badania kuratorskie i strategie w działaniu

14:40-15:00 [20 min]
Michał Sita
O społecznych badaniach przez fotoksiążki. Przegląd aktualnych strategii.

15:00-15:20 [20 min]
Iwona Bigos
po/wy/miary jako przykład wystawy opartej na badaniach artystycznych

15:20-15:40 [20 min]
Kuba Szreder
Centrum Możliwych Ekonomii. Badania artystyczne na pograniczu sztuki współczesnej i ekonomii.

15:40-16:00 [20 min]
Agnieszka Kilian
Bez amputacji jestem niekompletny. Gdy prawo staje się materią praktyk artystycznych.

16:00-16:20 [20 min]
Aleksandra Skowrońska
Badać, tworzyć, spekulować. Medialne infrastruktury w praktykach artystycznych.

16:20-16:50
Dyskusja

Sesja plenarna

17:10-17:40
Karty metodologiczne – dyskusja

17:40-18:00
Podsumowanie I dnia konferencji


23 października, piątek

9:00-10:20
Kolektyw pisze/mówi/robi
Wykład performatywny oraz dyskusja: Yes, yes, yes!!! (historie, inistucjonalizacje, spekulacje)

Panel 4: Wytwarzanie, wzbudzanie i wymiana wiedzy

10:40-11:00 [20 min]
Agnieszka Grodzińska
Classy of an Art Class – artystyczne badanie habitusu uczenia sztuki.

11:00-11:20 [20 min]
Wiktoria Kozioł (Kolektyw Kuratorski)
Studium Przypadku: wystawianie teorii – wykorzystanie metod z zakresu badań artystycznych w pracy Kolektywu Kuratorskiego

11:20-11:40 [20 min]
Michał Zawada
Badania artystyczne jako narzędzie krytycznej rekonfiguracji wspólnot akademickich

11:40-12:00 [20 min]
Jakub Jernajczyk
Jak widzieć rozumnie i rozumować wizualnie – o poznawczej roli sztuki

12:00-12:30
Dyskusja

Sesja plenarna w j. angielskim

13:30-14:00
Doktoranckie karty metodologiczne – pecha kucha i dyskusja

  • Mo Abd-Ulla
  • Sarah Epping, Charlotte Biszewski
  • Ivan Juarez
  • Dilay Kocogullari
  • Muchuan Wang

Panel 5: Metodologie badań artystycznych II

14:10-14:30 [20 min]
Beata Ludwiczak
Akademicki kolonializm – o relacji pomiędzy badaniami naukowymi a designem i sztuką

14:30-14:50 [20 min]
Gaja Karolczak
O badaniach somatycznych

14:50-15:10 [20 min]
Magdalena Zamorska
Czy badania artystyczne robią tylko artyści? O lękach kompetencyjnych i (nie)możliwości ich przepracowania

15:10-15:30 [20 min]
Ewelina Jarosz
Jeśli sam siebie nie będzie widział. Badanie artystyczne ekspresjonizmu abstrakcyjnego w projekcie Echo Park Agnieszki Grodzińskiej

15:30-16:00
Dyskusja

Sesja podsumowująca

16:20-17:20
Tercet CBA?
Panel podsumowujący

17:20-17:50
Dyskusja

17:50-18:00
Zamknięcie obrad

22-24 PAŹDZIERNIKA, czwartek-sobota

Organizator: Why Quit (Karolina Balcer & Iwona Ogrodzka)

Know-how to performatywne spotkanie, którego celem jest dzielenie się wiedzą, metodami działania przez sztukę oraz dotychczasowym doświadczeniem. Interesuje nas wiedza, która służy jako narzędzie oporu, pomaga w opisaniu nieuchwytnych emocji lub umożliwia wyobrażenie alternatywnego/lepszego świata. Ważny jest dla nas nie tylko proces tworzenia sztuki, którą zajmują się zaproszone przez nas osoby, ale również sposoby wymiany i produkcji wiedzy. Know-how to przestrzeń, która daje możliwość rozmowy, w nowy, niekonwencjonalny sposób*. 

* Uprzejmie informujemy, że cykl spotkań został przełożony na inny termin. W związku z ogromną liczbą zakażeń i trudnych tygodni, które nas czekają, zdecydowaliśmy, że należy postawić przede wszystkim na bezpieczeństwo publiczności. O kolejnych postanowieniach będziemy informować na bieżąco.

Program Why Quit

Artystki / artyści

Liliana Piskorska
Tytus Szabelski
Ala Savashevich

24 PAŹDZIERNIKA, SOBOTA

Bonus
Wideorozmowa Doroty Grubby-Thiede z Andrzejem Wojciechowskim [online].

Program konferencji (PDF do pobrania)